Vodič za klijente: Kako pripremiti materijale za izradu reklama 

Kroz dugi niz godina, uvjerili smo se u jedno – svi klijenti imaju želju da njihove reklame izgledaju sjajno. Bez obzira radi li se o svjetlećim reklamama, printanim oglasima ili digitalnim displayima. 

Međutim, kvaliteta konačnog proizvoda u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti materijala koje klijenti dostave. Iako možemo i sami dovesti više manje svaki materijal u dostatnu razinu, proces olakšava kada klijenti dostave kvalitetne i odgovarajuće materijale, što u konačnici rezultira i bržom isporukom te manjim troškom. 

U ovom ćemo članku razmotriti različite vrste materijala, formate fotografija i logotipa koje trebate dostaviti za visokokvalitetan print i izradu reklama, kao i za CNC rezanje, a sve u svrhu proizvodnje visokokvalitetnih reklama. 

Materijali za print 

Priprema za print može biti ili najgora noćna mora ili najbolji prijatelj svakog dizajnera. Kako bismo osigurali kvalitetu, koja je u svijetu reklamiranja kralj, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako najbolje pripremiti materijale za visokokvalitetan print. 

Obratimo pažnju prvo ako šaljete gotovi dizajn ili pojedinačne elemente. 

Ako šaljete gotov dizajn, za početak vrlo važna stvar je dimenzija samog materijala za print koja mora odgovarati dimenziji za koju će se koristiti. 

Nezaobilazna stvar kod pripreme materijala za tisak moraju biti i margine. Iako veličina nije uvijek bitna, kod tiska moramo reći da je. Na vašu dimenziju svakako dodajte 3-5 milimetara sa svake strane dokumenta koji će osigurati da svi elementi budu vidljivi te da se ne odrežu. Dodatna stavka je i sigurna zona od 5 milimetara, odnosno distanca koje biste se trebali pridržavati da svi elementi dizajna budu udaljeni toliko kako biste osigurali sigurno orezivanje. 

Kada već pričamo o kraljevima, spomenimo još jednog, a to je PDF format. 

PDF format je standard za tisak jer zadržava izgled i formatiranje neovisno o uređaju. Osigurajte da je PDF visoke razlučivosti (300 dpi) za oštar i jasan tisak.

Nadalje, stvar koju moramo spomenuti su CMYK i RGB boje. Izbjegavajte korištenje RGB boja jer su namijenjene za digitalni prikaz, dok se za tisak koristi CMYK model. Pretvorite svoje boje u CMYK kako biste izbjegli neželjene varijacije u boji te kako biste osigurali da željeni ton bude kao u pripremi. 

Ako ćemo gledati pojedinačne elemente koje šaljete, podijelit ćemo to u sljedeće kategorije: fotografije, tekst i logotipi. 

Za visokokvalitetan print, fotografije moraju biti visoke rezolucije. Preporučljivo je koristiti fotografije s rezolucijom od najmanje 300 DPI (dots per inch). To osigurava da će vaša slika ostati oštra i čista, čak i kada se poveća za veliki format poput billboarda. Fotografije bi trebale biti u TIFF ili JPEG formatu za najbolju kvalitetu. 

Tekst treba biti u obliku vektorskog grafičkog formata, kao što je PDF ili AI (Adobe Illustrator). Vektorske datoteke sastoje se od putanja, točaka i krivulja koje čine oblik vašeg teksta ili logotipa. To znači da, bez obzira na to koliko puta povećate ili smanjite svoj logotip, linije i oblici će uvijek ostati glatki i precizni. Ovo je posebno važno za tisak velikog formata, koji često zahtijeva velike reprodukcije logotipa. 

Osim toga, važno je koristiti dobro dizajnirane, lako čitljive fontove. Izbjegavajte koristiti previše dekorativne ili složene fontove koji mogu biti teško čitljivi, posebno kada se gledaju iz daljine. 

Za logotipe, format datoteke je od presudne važnosti. Logotipi trebaju biti u vektorskom formatu, kao što je EPS (Encapsulated PostScript) ili AI (Adobe Illustrator). Napominjemo, vektorski formati omogućuju beskonačno skaliranje bez gubitka kvalitete, što znači da će vaš logotip ostati oštar i čist, bez obzira na to koliko se poveća. 

Materijali za svjetleće reklame 

Kao i kod pripreme materijala za print, slična pravila vrijede i za svjetleće reklame. Slanje svih potrebnih datoteka u vektorskom formatu ili fotografija u rezoluciji od 300 DPI. 

Materijali za digitalne displaye 

Fotografije za digitalne displaye trebale bi biti visoke rezolucije, ali ne toliko visoke kao za print. Rezolucija od 72 DPI obično je dovoljna. 

Format bi trebao biti JPEG ili PNG. JPEG je idealan za fotografije, dok PNG može biti bolji za slike s velikim blokovima boja ili teksta.

Razlog za manjom rezolucijom je zato što su pikseli na zaslonu veći nego pikseli na stranici ispisa, tako da visoka rezolucija slike nije nužno potrebna za jasan prikaz na digitalnom displayu. 

Kao i za print svjetleće reklame, logotipi bi trebali biti u vektorskom formatu, poput EPS ili AI. Ako to nije moguće, PNG format s transparentnom pozadinom također može funkcionirati. Transparentna pozadina omogućuje logotipu da se pojavljuje na različitim bojama ili obrascima bez vidljivog okvira ili bloka boje oko logotipa. 

Tekst za digitalne displaye može biti ugrađen u sliku kao PNG ili JPEG. Ako je tekst zaseban element, može biti u PDF formatu. 

Materijali za CNC rezanje 

Kod pripreme materijala koji uključuju strojnu obradu, kao što je CNC rezanje, pravila su više manje slična, ali postoji nekoliko pravila. 

Svi materijali, odnosno dizajn, moraju biti u vektorskom formatu poput DXF, DWG ili AI. 

Razlog je rezanje lasera koji prati određene linije, a vektorski format osigurava precizno rezanje bez obzira na složenost dizajna. 

Fotografije moraju biti visoke rezolucije 300 DPI i u TIFF ili JPEG formatu, tekst u vektorskom formatu kao i logotipi. 

Priprema materijala za izradu reklama može biti složena, ali je ključna za postizanje najboljih rezultata. Razumijevanje različitih formata i njihova pravilna upotreba osigurat će da vaša reklama izgleda profesionalno i privlačno. 

Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da bolje razumijete proces i olakšati pripremu materijala za svoje sljedeće reklamne projekte. Za sva pitanja, naravno da vam naš tim dizajnera stoji na raspolaganju kako bi vas vodio kroz svaki korak, ali vrijeme je novac te ako imate gotov i pravilan dizajn omogućujete si manji trošak proizvodnje te brži proces same izrade željene reklame.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest