Što su svjetleće reklame?

U svijetu koji postaje sve svjetliji i sjajniji, svjetleće reklame postaju vitalan alat u marketinškoj industriji. 

Ali što su točno svjetleće reklame? Kako se koriste, izrađuju i zašto su toliko važne? 

U ovom sveobuhvatnom vodiču, duboko ćemo zaroniti u fascinantan svijet izrade svjetlećih reklama, pružajući vam uvid u proces, materijale i najnovije trendove. 

Pripremite se za inspiraciju i otkrivanje tajni koje čine svjetleće reklame nevjerojatnim marketinškim alatom. 

Što su svjetleće reklame? 

Svjetleće reklame, poznate i kao svjetlosni displayi, su snažni vizualni alati koji koriste osvjetljenje za privlačenje pozornosti. Često ih vidimo na ulicama, zgradama, stadionima, trgovačkim centrima, aerodromima i na svim mjestima gdje tvrtke žele privući pozornost potencijalnih kupaca. U osnovi, svjetleće reklame su poruke ili logotipi koje smo navikli gledati, ali s dodatnim osvjetljenjem za veću vidljivost i utjecaj. 

Ako ćemo biti malo sentimentalni, one su poput magičnih portala koje povezuju posjetitelje s brendovima, događanjima i gradskim ambijentom. 

Danas se dominantno koristi LED rasvjeta, koja je i ekonomičnija, jednostavnija za upotrebu, dugotrajnija te cjenovno pristupačnija. Prije su se pak koristile fluo i neonske cijevi, no napretkom tehnologije LED rasvjeta je prešla u vodstvo. 

Postoji nekoliko vrsta svjetlećih reklama 

Kako bismo pobliže definirali što su svjetleće reklame, moramo proći i vrste svjetlećih reklama koje postoje. 

Primarna podjela je na unutarnje i vanjske svjetleće reklame, pri čemu se materijali za njihovu proizvodnju prilagođavaju uvjetima okruženja gdje će reklama biti postavljena. 

Druga podjela bi bila jednostrane ili dvostrane svjetleće reklame. Jednostrane reklame se postavljaju na zid ili podlogu gdje se montiraju te su vidljive, kao što i samo ime kaže, samo s jedne strane.

Treća podjela može biti s obzirom na vrstu osvjetljenja, odnosno je li rasvjeta direktna, indirektna, pozadinska ili bočna. 

Nakon različitih podjela svjetlećih reklama, navedimo i “potkategorije” ili vrste svjetlećih reklama koje postoje. 

Dijelimo ih na: 

– 3D slova/reklame (s podlogom ili samostojeća) 

– neonske reklame 

– svjetleće kutije/light boxovi 

– toteme 

– t-flex platna 

3D slova 

3D slova su vizualno snažan alat koji pruža dojmljivu dubinu i teksturu vašoj reklami. U Reklam centru, svako 3D slovo pažljivo je izrađeno kako bi istaknulo brend i stvorilo snažan dojam. Materijali poput aluminija, akrila ili čelika koriste se s preciznošću kako bi se postigao željeni estetski dojam. Naš tim stručnjaka posjeduje iskustvo u radu s različitim materijalima, osiguravajući trajnost i kvalitetu svakog 3D slova. 

Neonske reklame 

Neonske reklame su klasik koji nikada ne izlazi iz mode. U Reklam centru, ne samo da oživljavamo retro šarm neonskih reklama, već ih i prilagođavamo suvremenim zahtjevima. Naši majstori umjetnosti rukuju svakim neonskim elementom s posebnom pažnjom, osiguravajući preciznu izradu i postavljanje. Neonske reklame iz naše radionice ne samo da pružaju jedinstvenu estetiku već i dodatni dojam autentičnosti. 

Svjetleće kutije 

Svjetleće kutije ili lightboxovi mogu biti jednostrani ili dvostrani, ovisno o željama klijenta. Proizvodimo ih od aluminijskih panela s čeličnom potkonstrukcijom uz LED rasvjetu te posebne dodatke poput pleksiglasa i svjetlopropusnih folija. Također, mogu biti samostojeće ili zidne, ovisno o potrebama klijenta. 

Totemi 

Totemi su samostojeći stupovi koji su najčešće postavljeni ispred poslovnih prostora, ali svakako definiraju urbani krajolik u kojem se nalaze. Također mogu biti jednostrani i dvostrani, a više informacija o njima možete pročitati u posebnom blog članku. 

T-flex platna 

T-flex platna predstavljaju inovativno rješenje za dinamično vizualno oglašavanje. Riječ je o najčešće aluminijskoj kutiji, po potrebi s čeličnom potkonstrukcijom, na koju se postavlja LED rasvjeta i reklamno platno. Iznimno su fleksibilna te nude široke kreativne mogućnosti. Sve što vas zanima o T-flex platnima možete također pročitati u posebnom blog članku. 

Kako se koriste svjetleće reklame? 

Primjena svjetlećih reklama je raznolika i ovisi o industriji, ciljanoj publici, te mjestu na kojem se nalaze. Njihov osnovni zadatak je privući pozornost prolaznika, što čine svojim sjajem i atraktivnim dizajnom. 

No, svjetleće reklame ne koriste se samo za privlačenje pažnje. One također pomažu u jačanju brenda, poboljšanju prepoznatljivosti i usmjeravanju klijenata prema određenoj tvrtki ili proizvodu. Koriste se kao dio veće marketinške strategije, koja može uključivati digitalni marketing, društvene mreže, televiziju i radio. 

Kako se izrađuju svjetleće reklame? 

Proces izrade svjetleće reklame uključuje niz koraka, od dizajniranja do instalacije. S obzirom da je riječ o kompleksnom procesu odlučili smo napisati poseban blog članak o cijelom procesu izrade svjetleće reklame, a više možete pročitati na poveznici. 

Zašto su svjetleće reklame važne? 

U doba digitalnog marketinga, svjetleće reklame su i dalje izuzetno važne. One donose nekoliko ključnih prednosti. Prvo, svjetleće reklame su vidljive 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Bez obzira na vrijeme dana ili vremenske uvjete, one su uvijek tu, privlačeći pozornost prolaznika. 

Drugo, svjetleće reklame mogu stvoriti snažan vizualni utisak koji ostaje u pamćenju. Bilo da je riječ o neonskoj reklami na Times Squareu ili o malom LED znaku na ulaznim vratima trgovine, svjetleće reklame su teško ignorirati. 

Treće, svjetleće reklame mogu pomoći u uspostavljanju brenda. Svojim stalnim prisustvom, one postaju simbol tvrtke, pomažući u stvaranju snažne veze između brenda i kupaca.

I kao četvrto, nude brojne prednosti poput široke palete boja i širokog raspona upotrebe, ekonomičnost zahvaljujući LED rasvjeti koja također ima dodatne prednosti poput manjeg zagrijavanja i kontinuirane rasvjete naspram prije korištenih fluo cijevi. 

Zaključno, svjetleće reklame su bitan dio svakodnevnog urbanog pejzaža. Bez obzira radi li se o malom lokalu ili globalnom brendu, svjetleće reklame su alat koji privlači, informira i uvjerava. 

S njihovom pomoći, tvrtke mogu doseći svoju ciljanu publiku, ostvariti bolju prepoznatljivost brenda i na kraju – povećati prodaju. 

Svjetleće reklame su poput umjetničkih djela koja obasjavaju urbani krajolik. Kroz jasno postavljene ciljeve, pažljiv dizajn, korištenje kvalitetnih materijala i stručnu montažu, vaša svjetleća reklama može postati nezamjenjiv element vašeg marketinškog arsenala. Slijedite trendove, eksperimentirajte s inovacijama i prepustite se čarima izrade svjetlećih reklama koje svijetle poput zvijezda u noći.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest